Častokrát, keď sa stretneme starí mládežníci spomíname na výlety a tábory, ktoré sme kedysi prežili. Vždy bolo dobré slovo, chvály a o zábavu bolo tiež postarané, preto už dlhší čas vo viacerých nás bublala myšlienka urobiť mládežnícky výlet aj pre našich tínedžerov. Akosi sme cítili, že denný biblický tábor už pre nich nie je to pravé orechové, že je čas pustiť sa do tvrdšieho pokrmu. Preto, keď za mnou Maťo prišiel, či sa pridám do tímu vedúcich, vôbec som nezaváhala. Pán Boh mi jasne ukázal, kde je moje miesto už pred rokmi a vedela som, že toto je príležitosť, ktorú si nemôžem nechať ujsť. Na druhej strane z ľudského hľadiska som ako matka bola nesmierne hrdá, že moja pätnásťročná dcéra chce som mnou a svojimi priateľmi stráviť čas a zahrnúť ma do svojho života oveľa intenzívnejšie. Ako učiteľka na druhom stupni ZŠ sa neraz stretnem s názormi žiakov, že rodičia sú mimo a staromódni a že sa s nimi neoplatí rozprávať a už vôbec nie vpustiť ich do svojho života.

Mládežnícky výlet vo Veľkom Slavkove mal od začiatku jasný cieľ zvestovať tínedžerom evanjelium, „nalákať“ ich na život s Kristom. Hoci sme od prvých momentov až po posledný deň výletu museli čeliť mnohým problémom a prekážkam (choroby, financie, počasie, mobily, wifi,...), Pán Boh sa k táboru priznal a počas celého týždňa nám dával najavo, že stačí sa len spoľahnúť, že Ho máme preskúšať a On sa postará. Nesľúbil nám, že všetko bude dokonalé, ale sľúbil nám, že bude stáť pri nás a my sme zažili mnohé zázraky. Na to sa dá povedať len jedno: Haleluja!

V nasledujúcich správach mládežníkov o výlete si budete môcť prečítať, ako sme sa mali a čo sme celý týždeň spolu robili i zažili a nájsť tam odkazy Jeho nesmiernej lásky a dobroty k nám. Písali ich narýchlo, preto, prosím, buďte zhovievaví.  Ak náhodou nebudete niečomu rozumieť, radi vám to vysvetlia.

Zuzka Kováčová

Veľmi sa mi páčilo, že sme mali stále čo robiť. Najlepší program za mňa bol, keď sme sa polievali vodou. Cestu na Kriváň som v polovici chcela vzdať, ale vedúci ma povzbudzovali. Ani som sa nenazdala a bola som hore. Jedlo mi chutilo a priestory sa mi tiež páčili. Spoznala som nových fajn ľudí. Páčilo sa mi tu!

Samo Drienovský

Hry boli super, aj keď ich bolo niekedy až príliš veľa – najlepšie boli večerné hry, kde sme sa bili papierom. Nočné behanie po dedine a hry s vodou boli tiež super, aj keď tiež mohlo byť ešte lepšie. Spoznal som pár nových ľudí (Ema K., Carolina, Ema F., Adel...) a mal som úžasný tím (Tete, Nina, Ema H., Kubo, Juro a ja). Aspoň na čas som mohol prekonať strach z výšok.

Rikárdo Pastorek

Hry a aktivity boli celkom dobré, aj keď miestami mi prišli pre inú vekovú kategóriu a bolo celkom málo času na vlastné hry. Pesničky a chvály sa mi celkovo veľmi páčili a takisto aj anglická pieseň mi prišla ok (jediné, čo bolo od veci, bol ten tanček k nej). Lanový park bol za mňa topka a nočná hra takisto (bola zaujímavá, akurát trošku moc behania, ale pohodka). Túra na Kriváň bola tiež super, ale pre niektorých to bolo asi náročné. Vodný futbal bez chyby. Jedlo bolo tiež veľmi chutné. Páčil sa mi tiež futbalový a volejbalový turnaj so Žilinčanmi (pozn. red.: časť týždňa sme sa o priestory delili so žilinským ECAV zborom, tak sme si zmerali sily). Budíček mi prišiel trocha skoro a večierka vôbec nemusela byť. Nedá mi nespomenúť nášho tímového guru, ktorý nás po celý čas sprevádzal. Celkovo hodnotím 9,5/10. Pol bodu som stiahol za dlhé státie vo vlaku.

Peťo Vozár

Spoznal som nových ľudí, aj super, aj menej. Mal som momenty, keď som sa cítil super ako v ozajstnom spoločenstve a pri Slove, ktoré sa mi veľmi páčilo, lebo mi pomohlo zmeniť sa k lepšiemu. Naši „dozorci“ boli chápaví, pomáhaví, ale niekedy som sa cítil ako v obyčajnom tábore, kde nikto v Boha neveril, len si z toho robili srandu. Jedlo bolo chutné. Hry sa mi páčili všetky, ale najviac lanový park. Na turistike by som nič nemenil. Ubytovanie bolo výborné, veľa miesta. Nepáčil sa mi pobyt v izbe s Jurom (ale v podstate sme na izbách boli len veľmi málo) a to by bola jediná vec, ktorú by som zmenil, – výber, kto s kým býva na izbe.

Sára Drienovská

Podľa mňa bolo až príliš veľa programu, ale stretla som nových ľudí, ktorí nebývajú ďaleko od Bystrice, čo ma potešilo. Vedúci boli celkom milí, keď som za nimi prišla sa niečo spýtať. Večera sa mi zdala príliš neskoro, bola som pred ňou vždy veľmi hladná. Na budúci rok, ak bude tento tábor, tak by som ho chcela inde a s väčšou kapacitou, aby nás bolo viac. V programe by som zaradila viac stolových spoločenských hier.

Dávid Kucbel

Ocitol som sa vo veľmi dobrom kolektíve, kde som spoznal veľa nových ľudí. Páčili sa mi aktivity v tímoch, ktoré nás učili spolupracovať. O pohybové aktivity tu nikdy nebola núdza, ale nabudúce by som šiel na viacej výletov do širšieho okolia. Ocenil by som viacej jedla, pretože po túre sme boli všetci hladní. Doprava bola super a cesta vlakom bola veľká zábava. Večerný program, slovo, chvály a modlitby, nám pomohol spoznávať duchovnú cestu.

Jurko Stach

Najviac sa mi ľúbila nočná hra. Najmenej sa mi ľúbili workshopy, lebo tie celkovo nemusím. Niekedy bolo až moc aktivít za sebou a chýbal mi priestor na vlastné aktivity. Páčili sa mi večerné stíška. Nepáčilo sa mi, s kým som bol na izbe, ale dalo sa to vydržať.

Emmka Fotopulosová

Myslím, že sme sa stretli super kolektív. Program bol veľmi dobrý. Mne osobne sa na aktivitách veľmi páčilo, že sme sa naučili prekonávať svoje osobné hranice (napr. túra na Kriváň, lanová dráha...) a každý večer sme mali veľmi zaujímavé slovo. Najhoršie na tábore boli ranné rozcvičky, nakoľko sa mi nechcelo vstávať. Užila som si tu veľa zábavy. Najväčšia zábava bola, keď sme hrali vodné hry. Super bol aj nočný pochod. Ak sa bude konať tábor o rok, určite prídem.

Ninka Filadelfi

Už cesta do Slavkova bola super, sedeli sme v uličke, lebo vlak bol plný. Veľmi sa mi páčili hry, boli super vymyslené a bolo ich veľmi veľa. Najlepšie boli futbal vo dvojiciach, lietali sme po celom ihrisku a narážali do seba hlavami a strácali okuliare, ďalej Park Aqua, kde sme sa oblievali vodou a boli sme komplet mokrí. Veľmi sa mi páčil lanový park, kde sme sa istili navzájom a museli si dôverovať. Keď som išla poslednýkrát, bola som už vyčerpaná, padala som, ale mala som dobrých záchranárov. Náš tím potom vyhral. Nočná hra bola super, len niektorí členovia tímu sú premotivovaní, tak som musela behať. Aj tú sme vyhrali. Jedlo mi veľmi nechutilo, ale dalo sa zjesť. Chýbali mi slané raňajky. Ešte super hra bola trieskanie sa papierom v noci, keď všetci boli prispatí a Samo vymyslel, že som fazuľa (ale v skutočnosti som bola brokolica). Túra na Kriváň bola náročná, ale zvládla som ju vlastne kvôli Samovi, za ktorým som sa hnala, keby sa tam zasekol a nevedel by ako ďalej, tak nech nie je sám. A ani som nevedela ako som vyšla. Zísť som už musela.

Adam Ďuroš

Prvá vec, o ktorej by som chcel písať bola motivácia, prečo som sem vôbec prišiel. Veľký Slavkov som si z dovoleniek pamätal ako príjemné miesto s peknými výhľadmi. Vec, na ktorú som sa tešil bol gastro zážitok. Pamätal som si, že tu majú vynikajúcu kuchyňu. Bol som síce sklamaný, že to už nebolo rovnaké, ale aj tak som bol spokojný. Čo sa týka samotného programu bol som príjemne prekvapený množstvom aktivít. Niektoré ma bavili, iné som vôbec nemusel. Fajn čas som mal pri aktivitách hneď v prvý deň, lebo sme behali a to je moje pole. Veľmi som nemusel vodné aktivity vo štvrtok. Výstup na Kriváň bol už náš dlhodobý sen so Zuzkou Filadelfi, ktorý sme si mali možnosť konečne realizovať a bolo to fantastické. Čo sa týka slova, bolo to pre mňa ako vysnívané, odkedy som milovníkom dejepisu. Každé slovo bolo obohatené o historické fakty a pozadie danej doby. Niektorí nie sú toho fanúšikovia, ale podľa mňa to dáva iný pohľad na vec a pochopenie toho, ako ľudia konali v konkrétnych situáciách. Došiel mi papier, ale inak bolo riadne super.

Kubko Kováč

Najťažšia časť tábora – výstup na Kriváň, najväčšia sranda – oblievačka, najzaujímavejšia hra – nočná hra, občas to bolo neľahké. Ako člen zboru môžem potvrdiť, že slovo bolo zaujímavé a oslovilo ma – naučil som sa nové fakty. Jedlo mi občas chutilo a občas chutilo menej, celkovo hodnotím 4/5. Do budúcna by som do programu pridal výlet do ZOO, aby som videl kapybaru. 10/10 opýtaných kresťanov odporúča tento tábor.

Tete Heinrichová

Bol tu super kolektív, viac som sa spoznala s ostatnými. Najprv som sa bála, že 11 ľudí na izbe je strašne veľa, ale v skutočnosti to nie je veľa ľudí. Mali sme skvelý tím, všetko sa nám darilo, aj keď chalani boli na nás dievčatá niekedy zlí. Zvládli sme aktivity od výmyslu sveta, ani som nevedela, že ich tak veľa existuje (najlepšie boli, pravdaže, bicie :-) ) Štvrtkový „Aquapark“ bol jeden z najlepších, aké som doteraz zažila, bola som poriadne obliata a bola to sranda, – aj ja som niektorým dopriala poriadnu sprchu. Super bola hra s ničením papiera do 2. ráno, všetci už boli vymletí a nevedeli sa sústrediť a mali sme spomalené reflexy. Nočná hra bola po celej dedine a bola náročná i zábavná. Výstup na Kriváň: Prvú hodinu po rovine som si myslela, že to zvládnem. Keď sme začali stúpať, začala som pochybovať. Nakoniec som to zvládla s povzbudením úplne cudzích ľudí.

Rasťo Marček

Na tábore sa mi veľmi páčilo. Väčšinu ľudí som tu už poznal, daktorých nie, ale všetci boli super. Každé ráno sme mali budíček, bol až príliš skoro a rozcvičku by som radšej úplne vynechal. Najviac sa mi páčili túry, nočná hra, vodné hry, volejbal a futbal so Žilinčanmi. Avšak namiesto daktorých aktivít by som šiel radšej do Aquacity Poprad alebo na námestie a tam by som dal rozchod na nejaké 2 hodiny. Škoda, že nebola žiadna grilovačka alebo opekačka, pretože to nesmie na žiadnom tábore chýbať. 

Adel Majerová

Bolo dobre, že nás na izbe bolo 11, lebo sme sa spoznali lepšie. Predtým som nepoznala Heňu, Rasťa a Peťa. Som rada, že som spoznala nových ľudí. Jedlo bolo celkom dobré, ale bolo ho málo, hoci najlepšie bolo, čo sme si robili sami (torta a puding). Turistika bola náročná. Obdivujem Sama, že to zvládol aj so strachom z výšok. Mínus – málo kúpeľní, zbalila som si o polovicu viac oblečenia, ako som použila a úplne najhoršie bolo ranné vstávanie a ranná rozcvička by nemusela byť vôbec, svet by bol krajší. Najlepšie – večerné hry, cesta vlakom sem, hra Bang, najlepšia pesnička je One way, tútor Maťo, nočná hra, oblievanie vodou a zistila som, že ma bavia lanové parky.

Kaja Kubove

Boli tu super ľudia, niektorí aj menej super, ale zasiahlo ma, keď som dostala teplotu. Páčilo sa mi, ako sa o mňa starali, a keď sa za mňa modlili. Najväčšia zábava bola, keď sme išli na Popradské pleso. Najväčší úspech bol, keď sme zdolali Kriváň. Nočná hra bola tiež super, pokým som nemusela bežať. Sranda bola, keď sme išli z Kriváňa s Emou a Sárou vlakom domov. Stíška boli tiež celkom v pohode.

Ema Kováčiková

Tento tábor bol veľmi dobrý, nad moje očakávania, keď mám byť úprimná. Boli tu super ľudia, s ktorými som sa zoznámila, ale aj ktorých som už poznala. To, že sme boli všetky baby na jednej izbe bolo trochu ťažké, najmä ohľadom kúpeľne, ale ináč sa mi páčili priestory a areál (ale mať bazén by bolo ešte lepšie). Bavili ma športy a hry (no páčila sa mi hra s papierom prvý a posledný deň, tá, čo búchaš ľudí), ale určite by som išla na dáke kúpalisko či nejaký netatranský výlet, lebo nemusím veľmi turistiky. Hoci tieto boli celkom sranda, lebo som sa rozprávala s novými ľuďmi. Určite ma zrušil Peťko svojou odvahou a ľudia, ktorých som spoznala ma inšpirovali, napríklad Samo, že zvládol Kriváň aj so svojím strachom z výšok, alebo Emma F., že to zvládla až hore. Vedúci boli zlatí a veľmi podporujúci. Dalo sa mi s nimi rozprávať o problémoch a tak. Inšpiráciou bolo aj slovo, ktoré sme si mohli vypočuť, aj keď som väčšinu času spala. Naj pesnička bola One way, asi tá ma bavila. Určite prídem, ak sa bude dať aj budúci rok.

Heňa Pastoreková

Tento tábor sa mi veľmi páčil. Nebol ako ostatné tábory. Bol originálny a čarovný. Spoznala som veľa nových a úžasných ľudí. Stále sme niečo robili, takže človek sa tu nikdy nenudil. Hrali sme tu volejbalové a futbalové zápasy so Žilinčanmi, oblievali sme sa vodou, spievali sme si a ráno sme mali menšiu rozcvičku. Boli sme aj na skvelých túrach. Všetci tu boli milí a ochotní pomôcť s každým problémom. Dokonca sme mali raz aj večernú hru. Behali sme po meste a hľadali sme indície. Bolo to naozaj super. Každé ráno sme mali na raňajky iné jedlo. Obedy aj večere boli chutné. Jediné mínus, ktoré tento tábor mal, je, že nám nebrali na noc mobily. Boli tu nejaké výnimky, čo boli závislé na mobiloch, tak ma to veľmi rušilo. Inak by som tu asi nič nezmenila. Mali sme tých najlepších vedúcich. Budem rada, ak sa sem budem môcť vrátiť aj na budúci rok.

Emka Heinrichová

Najviac sa mi páčili večerné hry (najmä tie, pri ktorých sme sa plieskali). Bola to najzábavnejšia časť dňa. Veľmi sa mi páčilo, keď nám Zuzka večer čítala. Tá kniha je veľmi zaujímavá a, navyše, Zuzka veľmi pekne číta. Páčilo sa mi, že sme mali nabitejší program, aj keď sa na to ostatní možno sťažovali. Aspoň sme sa nenudili (t.j. neboli na mobiloch). Tiež sa mi páčilo slovo a chvály. Keďže nechodievame do kostola, často sa k tomu nedostanem. O to viac ma to tešilo. Veľmi sa mi páčili súťaže medzi skupinami a dobrá atmosféra. Napriek tomu, že sme veľmi súťaživí, dobre sme vychádzali aj s ľuďmi z ostatných skupín, čo sa často nevidí. Úplne najsuprovejšia bola nočná hra (a to nie (len) preto, lebo sme vyhrali). A nesmiem zabudnúť na kývanie autám z mosta a výstup na Kriváň či jazdy električkou. Tento tábor som si veľmi užila, a ak bude aj na budúci rok, veľmi rada pôjdem. Ďakujem.

Na záver vás ešte prosím o modlitby za týchto mladých ľudí, aby nevybočili z cesty, po ktorej chvíľu kráčali, aby ich nezlákal svet a aby dokázali odolávať tlakom okolia.

.: Autor: Zuzka Filadelfi          


 

Search

Časopis Pohľad

Slovo

Lukáš 8, 5-9 Vyšiel rozsievač, aby rozsieval svoje semeno. A keď rozsieval, niektoré padlo kraj cesty, pošliapali ho a nebeskí vtáci ho pozobali. Iné však padlo medzi tŕnie a ho udusilo. A iné padlo do dobrej zeme, a keď vzišlo, prinieslo stonásobnú úrodu. Keď to povedal, zvolal: Kto má uši na počúvanie, nech počuje! Nato spýtali sa Ho učeníci, čo je to za podobenstvo.